Czy słyszałeś o zarodkach pszennych? Dlaczego warto je włączyć do diety?

Żadne chia czy spirulina. Najlepsze superfoods znajdziemy w naszym kraju – to zarodki pszenne. Czy wiecie, dlaczego warto je jeść?

Zarodki pszenne to wciąż mało popularny produkt. Ja sama usłyszałam o nich zaledwie kilka miesięcy temu. A szkoda, bo jest to prawdziwa bomba witaminowo-mineralna. Zerknijcie na poniższą grafikę i sprawdźcie, jakie skarby można znaleźć w tym niepozornym produkcie.

Czym są zarodki pszenne?


Zarodki to najbardziej wartościowa odżywczo część pszenicy
. Nie trafiają one jednak do dobrze znanej nam mąki pszennej, ale są wcześniej oddzielane. Wzbogacają skład otrąb. Oczywiście można też zakupić je osobno. Koszt 150 g produktu to ok. 2 zł.

Zarodki są dostępne w większych supermarketach i w sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli nie uda wam się znaleźć ich w punktach stacjonarnych, zawsze możecie poszperać w sieci.

Zarodki pszenne — z czym to się je?

Zarodki pszenne można użyć do wielu potraw – według własnego upodobania. Pasują do zup, sałatek, panierek, koktajli, twarożków, jogurtów.

Zarodki trzeba jednak spożywać z rozsądkiem. Maksymalna dawka dla osoby dorosłej to 5 łyżek, dla dzieci 2 łyżki na dzień. Jeśli nigdy wcześniej nie próbowaliście zarodków, to powinniście wprowadzać je stopniowo do diety – na początek 1 łyżeczka na dobę wystarczy. Później zwiększamy porcję.

Zobacz także:

Zarodki mogą bez wyrzutów sumienia spożywać osoby na diecie odchudzającej, ubogiej w najważniejsze składniki spożywcze. Porcja 100 g produktu dostarcza jedynie 349 kcal. Zarodki pszenne są bogate w cenne składniki odżywcze, tanie i niskokaloryczne. To produkt idealny, który rośnie tuż przy miedzy :)

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Porady kulinarne:

W tych produktach jest najwięcej magnezu Bogate właściwości marchewki Wartości odżywcze komosy ryżowej Właściwości kakao, czyli dlaczego warto sięgać po "pokarm bogów" Jaki jest najlepszy rodzaj czekolady? Jadalne kwiaty Trujące kwiaty Wegańskie książki kucharskie, które spodobają się też mięsożercom Jedzenie, które uszczęśliwia (dosłownie!) Domowa pizza jak włoska! Doprowadź ją do perfekcji Miód wrzosowy – właściwości lecznicze i zastosowanie Jak upiec sernik idealny? Awokado – z czym łączyć? Najlepsze źródła żelaza dla wegetarian Właściwości zielonego smoothie Dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki? Kulinarne savoir vivre, czyli jak zachowywać się przy stole Zielone szaleństwo - czyli wszystko, co musisz wiedzieć o smoothie Cała prawda o oleju kokosowy Jaką wybrać dobrą wodę i jak ją pić? Chcesz upiec makaroniki? Zobacz co może ci się przydać W jaki sposób przyrządzać szpinak, aby zachował najwięcej wartości odżywczych? Właściwości rozmarynu Ciastu marchewkowemu mówię stanowcze "Tak" - zobacz dlaczego