Czy słyszałeś o zarodkach pszennych? Dlaczego warto je włączyć do diety?

Żadne chia czy spirulina. Najlepsze superfoods znajdziemy w naszym kraju – to zarodki pszenne. Czy wiecie, dlaczego warto je jeść?


Zarodki pszenne to wciąż mało popularny produkt. Ja sama usłyszałam o nich zaledwie kilka miesięcy temu. A szkoda, bo jest to prawdziwa bomba witaminowo-mineralna. Zerknijcie na poniższą grafikę i sprawdźcie, jakie skarby można znaleźć w tym niepozornym produkcie.
Czym są zarodki pszenne?
Zarodki to najbardziej wartościowa odżywczo część pszenicy. Nie trafiają one jednak do dobrze znanej nam mąki pszennej, ale są wcześniej oddzielane. Wzbogacają skład otrąb. Oczywiście można też zakupić je osobno. Koszt 150 g produktu to ok. 2 zł.
Zarodki są dostępne w większych supermarketach i w sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli nie uda wam się znaleźć ich w punktach stacjonarnych, zawsze możecie poszperać w sieci.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Zarodki pszenne — z czym to się je?
Zarodki pszenne można użyć do wielu potraw – według własnego upodobania. Pasują do zup, sałatek, panierek, koktajli, twarożków, jogurtów.
Zarodki trzeba jednak spożywać z rozsądkiem. Maksymalna dawka dla osoby dorosłej to 5 łyżek, dla dzieci 2 łyżki na dzień. Jeśli nigdy wcześniej nie próbowaliście zarodków, to powinniście wprowadzać je stopniowo do diety – na początek 1 łyżeczka na dobę wystarczy. Później zwiększamy porcję.

Zobacz także:
Zarodki mogą bez wyrzutów sumienia spożywać osoby na diecie odchudzającej, ubogiej w najważniejsze składniki spożywcze. Porcja 100 g produktu dostarcza jedynie 349 kcal. Zarodki pszenne są bogate w cenne składniki odżywcze, tanie i niskokaloryczne. To produkt idealny, który rośnie tuż przy miedzy :)


Polecane przez autora:
- Poznaj właściwości zarodków pszennych
- W tych produktach jest najwięcej magnezu
- Poznaj zalety i wady silikonowych akcesoriów kuchennych
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze