Poznaj zalety i wady silikonowych akcesoriów kuchennych

Silikonowe akcesoria rozgościły się na dobre w naszych kuchniach. Nic dziwnego, mają wiele zastosowań i pasują do każdego wnętrza. Jakie są inne zalety przyborów z silikonu, a jakie mają one wady?

Do tej pory korzystałam z kilku silikonowych akcesoriów kuchennych: formy do pieczenia tart, formy do kostek lodowych, pędzelka oraz szpatułki do mieszania. Na podstawie moich doświadczeń i tego, co jeszcze dowiedziałam się z innych źródeł na ten temat, przedstawię wam zalety i wady korzystania z tych popularnych gadżetów.

Zalety akcesoriów silikonowych

Na początek plusy, na szczęście jest ich więcej niż minusów.

  • Kolor. Wygląd w tym przypadku ma duże znaczenie. Stojąc w sklepie przed półką z akcesoriami kuchennymi, mając do wyboru drewnianą szpatułkę i silikonową szpatułkę w kolorze limonkowym, wybiorę tę drugą. Myślę, że wiele kobiet dokonałoby również takiego wyboru. Kolorowe przybory ożywiają kuchnię i poprawiają humor domownikom.
  • Wytrzymałość. Silikonowe naczynia są elastyczne, w dotyku przypominają gumę. Przyznam, że kiedy pierwszy raz wzięłam je do ręki, nie wierzyłam, że wytrzymają temperaturę wyższą niż 100 stopni. Moje obawy na szczęście były bezpodstawne. Przedmioty z silikonu doskonale znoszą zarówno bardzo wysoką (do 230 stopni), jak i bardzo niską temperaturę (do -60).
  • Elastyczność. Przedmioty z silikonu można dowolnie zginać oraz wyginać i nic im się nie stanie, zawsze wrócą do swego pierwotnego kształtu. Moja forma na tartę jest duża i zajmowała sporo miejsca w szafce, ale wpadłam na pomysł, by złożyć ją i związać wstążką. Teraz nie jest większa niż moja dłoń.
  • Różnorodność. Ciasto, które wygląda jak kwiat, lody w kształcie serca – takie i inne cuda można wyczarować dzięki formom z silikonu.
  • Łatwość użytkowania. Formy silikonowe do ciast nie wymagają natłuszczenia ich przed użyciem. Po wyjęciu z piekarnika bardzo szybko stygną, więc ryzyko, że się poparzymy jest minimalne. Ponadto nie trzeba się męczyć, by je dokładnie doczyścić. Łatwo schodzi z nich brud.
Zdjęcie akcesoriów silikonowych

Wady akcesoriów silikonowych

Pora na minusy. Przybory kuchenne wykonane z silikonu nie są idealne, mają pewne wady.

  • Niestabilność. Elastyczność naczyń silikonowych jest zarówno ich zaletą, jak i wadą. Kiedy wlałam wodę do formy na kostki, musiałam trochę nagimnastykować się, by nie wylać zawartości, zanim włożę ją do zamrażarki. Podobnie było z tartą. Było mi trudno przenieść szeroką formę ze stołu, na którym wszystko przygotowałam do piekarnika. Na szczęście wszystko skończyło się dobrze.
  • Łatwość podrobienia. Silikon to dosyć drogi materiał. Dlatego niektórzy producenci, chcąc obniżyć koszty, dodają do niego tańsze substancje, które znacznie obniżają jego jakość. Naczynie z takimi dodatkami może np. zmienić swój kształt w trakcie użytkowania.
  • Łatwość przecięcia. Jeśli przyjdzie wam do głowy, by pokroić ciasto, które będzie stygło w silikonowej formie, to wiedzcie, że nie jest to najlepszy pomysł. Naczynia z tego materiału mają praktycznie zerową odporność na przecięcia.
Zdjęcie muffinek w foremkach silikonowych

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Wiecie już, jakie są plusy i minusy korzystania z silikonowych akcesoriów, ale zachęcam do tego, by wyrobić sobie własne zdanie na ten temat. Gadżety z tego materiału są łatwo dostępne – warto się skusić i w ten sposób urozmaicić przygotowanie posiłków.

Sprawdź także:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Akcesoria i gadżety kuchenne:

5 gadżetów, których potrzebuje początkujący miłośnik pieczenia Niedrogie gadżety, które zrewolucjonizują twoją kuchnię Gadżety do ozdabiania ciast i deserów Jaką deskę do krojenia wybrać? Świeże zioła na wyciągnięcie ręki – od czego zacząć ich uprawę? Kuchnia przyjazna dziecku