W tych produktach jest najwięcej magnezu

Poprawia pamięć. Koi nerwy. Wzmacnia serce i układ krwionośny. Wpływa korzystnie na trawienie. Chroni przed kamicą nerkową. To jednak nie wszystko. Magnez, bo o nim mowa, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.

Ten artykuł ma 6 stron:

Pomimo tego, że magnez jest życiodajnym pierwiastkiem, musimy przyznać, że zaniedbujemy jego przyjmowanie. Nie trzeba być lekarzem czy naukowcem, by dojść do takich wniosków. Wystarczy wejść do apteki i dobrze się rozejrzeć. Preparaty magnezowe zapełniają nawet kilka półek. Poza tym magnez jest chyba najczęściej reklamowanym suplementem diety.

Jak rozpoznać braki magnezu?

Jeśli w naszym organizmie brakuje magnezu, możemy zauważyć pewne niepokojące symptomy. Niedobór pierwiastka może objawiać się:

  • bólami głowy,
  • mdłościami,
  • nadciśnieniem,
  • problemami ze snem,
  • rozdrażnieniem,
  • drganiem powieki,
  • mrowieniem w kończynach,
  • biegunką,
  • obniżeniem nastroju,
  • zwiększoną potliwością, szczególnie w nocy.

Ponadto kobiety powinny zadbać o odpowiednią suplementację magnezu, jeśli:

  • wypadają im włosy i łamią się paznokcie,
  • mają bolesną menstruację.

Jak uzupełniać niedobory?

Wiem już, że brakuje mi magnezu. Drży mi powieka, a w nocy mam nieznośne skurcze. Co robić? Istnieją dwa rozwiązania. Pierwsze to udanie się do apteki po suplement diety z magnezem. Szybko i za niewielkie pieniądze możemy uspokoić wyrzuty sumienia. Drugie rozwiązanie to wzbogacanie diety w naturalne produkty bogate w magnez. I jest to najlepszy sposób na uzupełnienie niedoborów tego pierwiastka. Żaden suplement diety nie dorówna naturalnym źródłom magnezu.

Poniżej znajdziecie listy produktów żywnościowych bogatych w magnez. Warto je spożywać nie tylko wtedy, kiedy odczuwamy niedobór tego pierwiastka.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi


Na kolejnych stronach znajdziecie produkty z innych grup żywnościowych, które są najlepszymi źródłami magnezu. Coś dla łasuchów na ostatnim slajdzie :)

Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Porady kulinarne:

Bogate właściwości marchewki Wartości odżywcze komosy ryżowej Właściwości kakao, czyli dlaczego warto sięgać po "pokarm bogów" Jaki jest najlepszy rodzaj czekolady? Jadalne kwiaty Trujące kwiaty Wegańskie książki kucharskie, które spodobają się też mięsożercom Jedzenie, które uszczęśliwia (dosłownie!) Domowa pizza jak włoska! Doprowadź ją do perfekcji Miód wrzosowy – właściwości lecznicze i zastosowanie Jak upiec sernik idealny? Awokado – z czym łączyć? Najlepsze źródła żelaza dla wegetarian Właściwości zielonego smoothie Dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki? Kulinarne savoir vivre, czyli jak zachowywać się przy stole Zielone szaleństwo - czyli wszystko, co musisz wiedzieć o smoothie Cała prawda o oleju kokosowy Jaką wybrać dobrą wodę i jak ją pić? Chcesz upiec makaroniki? Zobacz co może ci się przydać W jaki sposób przyrządzać szpinak, aby zachował najwięcej wartości odżywczych? Właściwości rozmarynu Ciastu marchewkowemu mówię stanowcze "Tak" - zobacz dlaczego Czym przyprawić dania z kurczaka?