Poznaj zalety i wady silikonowych akcesoriów kuchennych

Silikonowe akcesoria rozgościły się na dobre w naszych kuchniach. Nic dziwnego, mają wiele zastosowań i pasują do każdego wnętrza. Jakie są inne zalety przyborów z silikonu, a jakie mają one wady?


Do tej pory korzystałam z kilku silikonowych akcesoriów kuchennych: formy do pieczenia tart, formy do kostek lodowych, pędzelka oraz szpatułki do mieszania. Na podstawie moich doświadczeń i tego, co jeszcze dowiedziałam się z innych źródeł na ten temat, przedstawię wam zalety i wady korzystania z tych popularnych gadżetów.
Zalety akcesoriów silikonowych
Na początek plusy, na szczęście jest ich więcej niż minusów.

- Kolor. Wygląd w tym przypadku ma duże znaczenie. Stojąc w sklepie przed półką z akcesoriami kuchennymi, mając do wyboru drewnianą szpatułkę i silikonową szpatułkę w kolorze limonkowym, wybiorę tę drugą. Myślę, że wiele kobiet dokonałoby również takiego wyboru. Kolorowe przybory ożywiają kuchnię i poprawiają humor domownikom.
- Wytrzymałość. Silikonowe naczynia są elastyczne, w dotyku przypominają gumę. Przyznam, że kiedy pierwszy raz wzięłam je do ręki, nie wierzyłam, że wytrzymają temperaturę wyższą niż 100 stopni. Moje obawy na szczęście były bezpodstawne. Przedmioty z silikonu doskonale znoszą zarówno bardzo wysoką (do 230 stopni), jak i bardzo niską temperaturę (do -60).
- Elastyczność. Przedmioty z silikonu można dowolnie zginać oraz wyginać i nic im się nie stanie, zawsze wrócą do swego pierwotnego kształtu. Moja forma na tartę jest duża i zajmowała sporo miejsca w szafce, ale wpadłam na pomysł, by złożyć ją i związać wstążką. Teraz nie jest większa niż moja dłoń.
- Różnorodność. Ciasto, które wygląda jak kwiat, lody w kształcie serca – takie i inne cuda można wyczarować dzięki formom z silikonu.
- Łatwość użytkowania. Formy silikonowe do ciast nie wymagają natłuszczenia ich przed użyciem. Po wyjęciu z piekarnika bardzo szybko stygną, więc ryzyko, że się poparzymy jest minimalne. Ponadto nie trzeba się męczyć, by je dokładnie doczyścić. Łatwo schodzi z nich brud.
Wady akcesoriów silikonowych
Pora na minusy. Przybory kuchenne wykonane z silikonu nie są idealne, mają pewne wady.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
- Niestabilność. Elastyczność naczyń silikonowych jest zarówno ich zaletą, jak i wadą. Kiedy wlałam wodę do formy na kostki, musiałam trochę nagimnastykować się, by nie wylać zawartości, zanim włożę ją do zamrażarki. Podobnie było z tartą. Było mi trudno przenieść szeroką formę ze stołu, na którym wszystko przygotowałam do piekarnika. Na szczęście wszystko skończyło się dobrze.
- Łatwość podrobienia. Silikon to dosyć drogi materiał. Dlatego niektórzy producenci, chcąc obniżyć koszty, dodają do niego tańsze substancje, które znacznie obniżają jego jakość. Naczynie z takimi dodatkami może np. zmienić swój kształt w trakcie użytkowania.
- Łatwość przecięcia. Jeśli przyjdzie wam do głowy, by pokroić ciasto, które będzie stygło w silikonowej formie, to wiedzcie, że nie jest to najlepszy pomysł. Naczynia z tego materiału mają praktycznie zerową odporność na przecięcia.
Wiecie już, jakie są plusy i minusy korzystania z silikonowych akcesoriów, ale zachęcam do tego, by wyrobić sobie własne zdanie na ten temat. Gadżety z tego materiału są łatwo dostępne – warto się skusić i w ten sposób urozmaicić przygotowanie posiłków.
Sprawdź także:


Polecane przez autora:
- Poznaj właściwości zarodków pszennych
- Czy słyszałeś o zarodkach pszennych? Dlaczego warto je włączyć do diety?
- W tych produktach jest najwięcej magnezu
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze